Wat is gezonde babyvoeding?

gezonde babyvoeding

Gezonde of ongezonde eetgewoonten worden op zeer jonge leeftijd gevormd. Gezonde babyvoeding is vooral natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd. Daarom is het belangrijk om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. In zijn eerste levensjaar legt je baby de basis gelegd van zijn toekomstige gezondheid. Maar waar moet je zeker op letten bij de voeding van baby’? De eerste zes maanden zorgen normaal voor weinig problemen. Tijdens zijn eerste levensmaanden drinkt je baby alleen moedermelk of vervangmelk. Niets gaat boven moedermelk, maar die vervangmelk benadert zeker de kwaliteit van moedermelk.  Na gemiddeld zes maanden kun je geleidelijk op vast voedsel overschakelen. Neem daarbij zoveel mogelijk de Voedingsdriehoek als de ‘Schijf van Vijf’. Op die manier ben je zeker dat je baby geen last krijgt van tekorten aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Rustig gewoon worden

Laat je baby rustig wennen aan zijn nieuw voedingspatroon. Bijvoorbeeld met een lekker groentehapje baby zes maanden. Alle smaken die hij nu moet verwerken zijn nieuw. Onmisbare voedingsstoffen krijgt je baby nog altijd uit melk. Start met een stuk zacht fruit of groente, die zorgen voor een zachte structuur. Indien nodig kun je het nog altijd verdunnen met een kleine hoeveelheid water of melk. Je kunt bijvoorbeeld een beetje rijstmeel toevoegen om het dikker te maken. Baby’s houden vooral van geplet fruit zoals bananen, mango’s, peren of appels. Je kunt je baby ook langzaam aanpassen aan de smaak van zachte groenten zoals courgette, pompoen of bloemkool. Begin altijd met één smaak. Laat je baby ook kennismaken met gluten. Die vind je vooral in brood, koekjes, pasta en rijst.

Groenten met nitraten

Wees voorzichtig met groenten die nitraten bevatten zoals spinazie, sla, kool, bieten, Chinese kool, venkel, witlof en selderij.

Gezonde tussendoortjes

Vervang suikerrijke koekjes, honing of andere zoetigheden door fijn gesneden worteltjes, kleine reepjes paprika, komkommer of een rijstwafel.

Gezond drinken

Baby’s, peuters en kleuters moeten naast gezond eten ook gezond drinken. Water en thee zonder suiker is het beste wat je hem kunt laten drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *